Sernik z rabarbarem
To połączenie pysznego, kremowego, twarogowego serniczka z kwaskowatością rabarbaru jest genialne. Niby normalny sernik jakich wiele, ale wzbogacony o to warzywo, tak, tak nasi mili rabarbar jest warzywem, ale smak sam się broni. Polecamy takie niecodzienne miksy.
Składniki:
ciasto:
100 g masła
125 g cukru
łyżka cukru waniliowego
2 jaja
150 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg twarogu mielonego
150 g ciepłego masła
500 g rabarbaru
4 jaja
150 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
150 g mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dalej ucierając dodawać jajka, mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Napełnić ciastem tortownicę o średnicy 26 cm i piec je przez 20 minut. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić. Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy dodać twaróg, następnie mąkę ziemniaczaną, pianę. Posmarować ciasto masą twarogową, ułożyć dekoracyjnie rabarbar i piec dalsze 50 minut. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz