Ciasto ze szpinakiem i kremem pomarańczowym


Aleksandra, twórczyni tego ciasta, była dumna ze swojego dzieła, ba nawet całą grupa była dumna. Bo wyszło boskie, spójrzcie tylko to ciasto wygląda jak z najlepszej cukierni, a jak smakuje... Mega pyszne, nie za słodkie, kwaskowatość pomarańczy wieńczy dzieło. Kolor spowodowany dodatkiem szpinaku jest radośnie zielony, taki wiosenny.


Składniki:


5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
200 g szpinaku świeżego
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia  

Krem pomarańczowy:
2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka otarta z 2 pomarańczy
3 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
3 żółtka
1 budyń waniliowy
200 g śmietanki kremówki 30%

Dekoracja:
100 g czekolady białej
ok 100 g okruchów ciasta ze szpinakiem
1 łyżka masła
ciasteczka typu oreo
cząstki pomarańczy

Liście świeżego szpinaku umyć pod bieżącą wodą, a następnie zmiksować blenderem na jednolite puree. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stale ubijając wlać cienkim strumykiem olej, a następnie dołożyć szpinak. Na końcu wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelać masę do tortownicy z kominem o średnicy 25 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175OC piec przez około 45 min, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić, ściąć wyrośniętą „górkę”, a resztę przekroić na trzy równe blaty. Ścięte ciasto rozkruszyć i  połączyć z rozpuszczoną białą czekoladą i masłem. Z takiej masy uformować parę zielonych kulek. Odłożyć do stężenia.
Częścią soku z pomarańczy (ok 1/4 szklanki) zalać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Pozostały sok wlać do garnuszka dodając skórkę pomarańczową z cukrem i zagotować. Przelać przez sito i wlać ponownie do garnka.
Żółtka rozmącić razem z proszkiem budyniowym. Dodałam odrobinę soku z garnuszka, aby mieszanka była bardziej płynna. Wlać rozprowadzony proszek budyniowy z żółtkami, ugotować i zdjąć z ognia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić i wlać do budyniu. Przestudzić mieszając co jakiś czas. Odłożyć łyżkę budyniu do dekoracji.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i w paru porcjach wmieszać w przestudzony krem. Krem powinien być gęsty, więc przed nałożeniem można go jeszcze schłodzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciskać punktowo na przekrojone krążki. Na wierzchu ułożyć zielone kulki, połówki ciastek oreo, cząstki pomarańczy i wycisnąć odłożony budyń pomarańczowy.















Komentarze

Popularne posty