Truskawkowe ciacho
Jak są truskawki, to musi być i ciasto z truskawkami. Był tort, natomiast dzisiaj troszkę skromniej ale nie powiedziane, że gorzej. Naszym zdaniem w smaku może nawet to ciacho przebija tort. Tylko trzeba się spieszyć bo truskawki szybko się kończą, podobnie jak nasze ciasto szybko znika z talerza.
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
0,5 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 łyżek oleju
10 łyżek wody
1,5 szkl mąki pszennej tortowej
Krem:
1 serek mascarpone
400 ml śmietanki 30 %
2-3 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
1 garść truskawek
Dodatkowo:
ok. 400 g truskawek
1 galareta truskawkowa
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel mogel. Do żółtek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i wodę .Wszystko ucierać i dodać ubite białka. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 min w temp 180 stopni do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwa równe spody o takiej samej wysokości.
Galaretę truskawkowa rozpuścić w 400 ml wody. Galaretkę cytrynowa rozpuścić w 200 ml wody wystudzić. Zimną śmietanę ubić pod koniec dodając cukier puder, następnie dodać serek mascarpone i zimną galaretkę, wszystko razem zmiksować na wolnych obrotach. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać pokrojone truskawki. Masę z truskawkami wyłożyć na jeden biszkopt i przykryć drugim. Na wierzch ciasta wyłożyć krem bez truskawek. Na górze ułożyć całe lub pokrojone truskawki w zależności od ich wielkości. Całość zalać lekko tężejąca galaretką truskawkową. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz