Jagielnik na mleczku kokosowym z frużeliną
Jagielniki to serniki, ale bez sera, ku uciesze vegan, bo można poczuć smak serniczka nie używając produktów pochodzenia zwierzęcego. Przepis nie jest skomplikowany, a i może przypaść do gustu nieveganom. Kasza jaglana jest niezwykle zdrowym składnikiem, dlatego warto się nią zajadać.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
150 g ciasteczek owsianych
30 g roztopionego masła
Masa jaglana:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 szklanka mleka (zwykłe lub roślinne)
2 puszki (każda po 400 ml) mleczka kokosowego
6 łyżek drobnego cukru lub zamiennie ksylitolu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasteczka zmiksować na drobny piasek, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Tortownice o wymiarach 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać na spód masę ciasteczkową, docisnąć. Wstawić do lodówki. Puszki z mlekiem kokosowym włożyć wieczór wcześniej do lodówki. Puszki wyjąć delikatnie z lodówki i otworzyć. Na górze zgromadziła się śmietanka kokosowa, zdjąć ją delikatnie łyżką i przełożyć do miski, odstawić. Wodę kokosową z puszki przelać do garnka w którym będzie się gotowała kasza jaglana. Kaszę jaglaną na sicie przelać wrzątkiem, przełożyć do garnka z wodą kokosową, dodać 2 szklanki mleka, wymieszać i ugotować około 20 minut, od momentu wrzenia, nie mieszać, przykryć i na niewielkim ogniu gotować, zdjąć z ognia, dodać cukier, śmietankę kokosową oraz łyżkę mąki ziemniaczanej, zblendować, przełożyć do tortownicy, wyrównać, piec w 170 stopni 50-60 minut. Polać frużeliną w ulubionym smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz