Pappardelle z kurczakiem i suszonymi pomidoraami
Tradycyjne pappardelle pochodzą zapewne ze środkowo-północnych Włoch i są najszerszym z makaronów jajecznych zwinięte w formę gniazd. Produkowany oczywiście z pszenicy durum, my trochę spolszczyliśmy ten przepis i zrobiliśmy ze zwykłej mąki pszennej typ 450. Całość zagrała bardzo dobrze, pyszny ten makaron, po prostu pyszny.
Składniki:
2 piersi z kurczaka średniej wielkości250 g makaronu pappardelle*
3-4 łyżeczki soku z cytryny
kilkanaście zielonych oliwek
10 pokrojonych suszonych pomidorów
5 ząbków czosnku wyciśniętych przez praskę
kilka orzeszków piniowych
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
liście bazylii
oliwa z oliwek
*my sporządzaliśmy makaron własnej produkcji
szklanka mąki pszennej
2 żółtka
1 jajo
1/2 łyżeczki soli
Pokrojonego w kostkę kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką oraz natrzeć sokiem z cytryny. Odstawić go na 2 godziny do lodówki. Kurczaka usmażyć na oliwie z oliwek, dodać suszone pomidory i czosnek. Po podsmażeniu, na koniec należy dosypać orzeszki piniowe i oliwki. Makaron pappardelle ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, zwykle 13-15 minut, w zależności od poziomu twardości, jaki chcemy osiągnąć. Ugotowany makaron odcedzić i wrzucić na patelnię z kurczakiem, następnie gotowe danie wyłożyć na talerze, dekorując świeżymi liśćmi bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz