Wytrawne muffiny Olgi
Nasze pierwszaki dopiero rozpoczynają kulinarną przygodę, ale musimy powiedzieć, że idzie im całkiem nieźle. Dobrym tego przykładem jest nasza Olga która na śniadanie proponuje wytrawne muffiny. Są jednocześnie delikatne za sprawa masy jajecznej ale i sycące. Po takim śniadaniu łatwiej zabrać się do pracy.
Składniki:
50 g szynki
150 g żółtego sera
1,5 papryki
5 jaj
100 ml mleka
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
Szynkę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszać z pokrojonym szczypiorkiem. Blaszkę do muffin wysmarować masłem i w zagłębienia ułożyć równomiernie pokrojone składniki. Jajka ubić dodać mleko, proszek do pieczenia oraz sól i pieprz. Wymieszać. Masą jajeczną zalać pokrojone składniki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 18-20 minut. Piec aż babeczki się zarumienią i urosną. Podawać na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz