Mięciutkie nadziewane pierniczki
Takich pierniczków już nie można zakupić w sklepie, dlatego spieszymy z pomocą i polecamy do zrobienia. Super smak, łatwy przepis, muszą tylko poleżakować w zimnie 24 godziny i pierniczki na świąteczny stół mamy gotowe.
Składniki:
200 g miodu
3 łyżeczki przyprawy do piernika
125 g masła
100 ml gęstej, kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki sody
500 g mąki
1,5 łyżki kakao
1 białko
0,5 szklanki cukru
4 żółtka
200 g powideł śliwkowych ( lub innych )
Miód zagotować z przyprawami, zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać aż do rozpuszczenia. Sodę rozpuścić w śmietanie w większym naczyniu . Mąkę wymieszać z kakao w bardzo dużej misie lub garnku. Białko ubić na sztywno, dodać cukier, ubić, dodać żółtka i ponownie ubić . Masę jajeczną przelać do mąki i delikatnie wymieszać, dodać miód i śmietanę i ponownie wymieszać. Dokładnie wyrobić ciasto, będzie ono rzadkie i klejące. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny, ale nie do lodówki. Stolnice posypać mąką, przerobić na niej ciasto, ewentualnie dosypując mąki. Ciasto musi być lekko lepkie, bo nie połączą się pierniczki. Wałkować na grubość 3mm, wycinać serduszka, na jedną część kłaść powidła śliwkowe, przykrywać drugą częścią i lekko dociskać boki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC, około 7-10 minut, można polać stopioną czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz