Śnieżny puch

Śnieg za oknem i śnieg na talerzyku.. ale jaki śnieg. Puch dosłownie, aż chce się zanurzyć w nim zęby. Lekki, delikatny serniczek bez pieczenia, zestalony galaretką, bardzo łatwy przepis. A na wierzch wiórki kokosowe podprażone na maśle.
  
Składniki:

1/2 kg twarogu z wiaderka 
2 galaretki cytrynowe 
3 łyżki czubate cukru pudru 
1 opakowanie cukru wanilinowego 
250 g śmietanki 36% lub 30% oraz śmietan fix 
1 średnie opakowanie herbatników 
60 g wiórków kokosowych 
30 g masła 
2 łyżki cukru 


Blaszkę 20x20 wyłożyć papierem do pieczenia. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, wystudzić.  W tym czasie na patelni podsmażyć na maśle wiórki kokosowe dodając cukier, do zrumienienia.
Śmietanę ubić na wysokich obrotach (36% ubijać bez dodatków natomiast 30% dodając śmietan fix) na sztywno. Do miski dodać cukier puder, cukier wanilinowy i po łyżce dodawać twaróg ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Kiedy składniki się połączą dodać galaretkę i delikatnie wymieszać. Chwilę odczekać, wyłożyć herbatniki na spód. Wylewać masę, posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.












Komentarze

Popularne posty