Piernikowe chatki


Nasi cukiernicy z kursu czeladniczego stworzyli takie budowle piernikowe. Przez 10 godzin wypiekali, wycinali, dekorowali i sklejali chatki. Padały też słowa ogólnie uważane za niecenzuralne, bo to się skleić nie chciało, a to się rozpadało, a to dach zawalił, ale śmiechu też było co nie miara. My zakupiliśmy swoje foremki do wycinania na pewnej platformie zakupowej gdzie króluje Maj Friend, za niewielkie pieniądze ;)) Ale można też samemu szablony stworzyć z tektury. 




Składniki:

750 g maki
375 g  miodu naturalnego
1 i 1/2 szklanka cukru
150 g margaryny
2 jaja
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 i 1/2 przyprawy do piernika

Miód i cukier rozpuścić na małym ogniu, następnie dodać przyprawę do piernika i zagotować. Mąkę, margarynę i jajo posiekać na stolnicy i dodać do tego przestygniętą masę (ale nie za mocno, żeby nie była sztywna). Zagnieść jednolite, lśniące ciasto. Wałkować 5-7 mm i wycinać odpowiednimi foremkami kształty, nie zapominając o podstawie, w naszym wypadku był to okrąg o średnicy 17 cm. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu składać jak na zdjęciu, dowolnie ozdobić lukrem i posypkami według uznania.

















Komentarze

Popularne posty