Biszkoptowa rolada z masą makową

Nadchodzące święta kojarzą się oczywiście z choinką, opłatkiem ale również z wypiekami z makiem, i struclą makową. My jak zwykle łamiemy zasady, i śpieszymy z pomocą Tym którzy nie mają cierpliwości do ciasta drożdżowego, lub najzwyczajniej w świecie nie mają czasu. Naszą roladę robi się dość szybko a smakuje jak na ciasto świąteczne przystało. 


Składniki:

Biszkopt:
4 duże jajka
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 kopiaste łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka gorzkiego kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

Dodatkowo:
1 puszka masy makowe)
1 galaretka wiśniowa
150 ml gorącej wody

Polewa;
100 g czekolady gorzkiej
4 łyżki mleka
3 łyżki migdałów

Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać przesiane przez sito pozostałe suche składniki oraz wlać olej. Dno blaszki o wymiarach 30 cm x 38 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  na około 15 minut.
Po upieczeniu wyłożyć ciasto na płócienną ściereczkę posypaną cukrem pudrem (tak aby papier znajdował się na górze). Następnie delikatnie ściągnąć papier i jeszcze ciepły biszkopt zawinąć w ściereczkę wzdłuż dłuższego boku, po czym odstawić aż całkowicie wystygnie.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż ostygnie. Masę makową włożyć do miski i i wymieszać z gęstniejącą galaretką . Następnie delikatnie rozwinąć zimny biszkopt i wysmarować masą makową, ponownie zawinąć (bez ścierki) jak najściślej. Całość odstawić do lodówki, aż całkowicie się schłodzi.
Stężałą roladę oblać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z mlekiem, następnie posypać posiekanymi migdałami. Roladę ponownie włożyć do lodówki aż czekolada dobrze zastygnie.












Komentarze

Popularne posty