Słomka ptysiowa
Mała słodka przekąska po którą ręka sama się wyciąga. Oczywiście można kupić ją w sklepie ale my zrobiliśmy ją sobie sami, po co przepłacać. Nasza słomka ptysiowa jest delikatniejsza i na pewno zdrowsza bo nie ma w niej chemii.
5 jaj
100 g masła
200 g mąki
250 ml wody
szczypta soli
gruby cukier kryształ do posypania
Zagotować wodę z tłuszczem i solą. Na wrzący płyn wsypać mąkę i od razu mieszać, nadal ogrzewać. Gdy masa będzie gładka i zacznie odstawać od garnka zdjąć z palnika i ostudzić. Przełożyć masę do miski robota. Ucierać i dodawać po jednym jajku. Gdy ciasto będzie jednolite i dobrze wyrobione, przełożyć je do worka cukierniczego. Wyciskać na blachę wałeczki o długości 5 cm, zachowując odstępy. Paluszki posypać grubym cukrem, usunąć nadmiar z blachy. Piec ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz