Piernik last minute



W wigilię przypomniało Wam się ze nie upiekłyście jeszcze piernika. Na pewno nie biegnijcie do sklepu, tylko szybciutko wyjmujcie składniki i mikser. Chwila pracy i pyszny piernik na ostatnią chwilę gotowy. A jak będzie siedział w piekarniku to macie czas dla siebie, bo relaks też jest potrzebny.



Składniki:


Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
3/4 szklanki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
2 płaskie łyżki przyprawy do piernika 
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 łyżki płynnego miodu
3/4 szklanki roztopionej i ostudzonej margaryny lub masła
szklanka letniego mleka
2 całe jajka
pół szklanki rodzynek (zalanych wrzątkiem i odsączonych)
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
powidła śliwkowe 

Polewa:
tabliczka (100 g) gorzej czekolady
2 łyżki mleka
50 g masła

Keksówkę (ok. 11x28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę, sól, wymieszać.
Dodać miód, margarynę lub masło, mleko i roztrzepane jajka. Wszystko zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką, na końcu dorzucić rodzynki i orzechy.
Wylać ciasto do blaszki, wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut, aż patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta będzie całkowicie suchy. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia w uchylonym nieco piekarniku.
Kiedy ciasto będzie całkiem zimne, przekroić wzdłuż na dwie lub trzy części, przełożyć powidłami.
Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w rondelku nad wrzącą wodą, zalać mlekiem, dodać margarynę, podgrzewać mieszając do połączenia składników i zagotowania. Posmarować masą ostudzone ciasto.










Komentarze

Popularne posty