Rurki twarogowe z marmoladą


Rurki lubimy, szczególnie z marmoladą. A te są po prostu pyszne i proste. Uczniowie klas pierwszych bez problemu je wykonali więc i dla nie wprawiony będą wykonalne. Polecamy na dłuugie jesienno-zimowe wieczory do cieplutkiej herbatki lub kakao.

Składniki na ok. 40 ciastek:


1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gładkiego twarogu ( na sernik)
3 łyżki cukru waniliowego 
szczypta soli
3/4 kostki zimnego masła
150 g. marmolady
cukier kryształ do panierowania ciastek

W misce posiekać masło z mąką, cukrem waniliowym i solą, dodać ser i wyrobić szybko gładkie, elastyczne ciasto. Schłodzić je ok. godziny w lodówce. Rozwałkować ciasto na cienkie placki, dzielić na kwadraty, każdy smarować cienką warstwą marmolady. Zwijać w kształt rurek. Cukier kryształ wsypać na płaski talerz i każdą rurkę w nim obtaczać, lekko wciskając. Układać  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok.15 minut.






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty