Pałki po cygańsku
Podobno przepis na kurczaka po cygańsku, jak i sam kurczak niegdyś gościł w wielu domach. Dla nas jest to nowość i postanowiliśmy ją wypróbować. Nasz wybór to strzał w dziesiątkę. Słodko-pikantny, śliwkowy sos sprawia, że kurczak jest miękki i aromatyczny. I na samą myśl ślinka cieknie.
Składniki:
6 szt. pałek z kurczaka
3 łyżki masła
1 cebula
5 śliwek suszonych
1/4 szklanki powideł śliwkowych
1/4 szklanki keczupu
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu winnego
sól
pieprz
papryka czerwona słodka
szczypta papryki ostrej
Oczyszczone pałki posypać solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Rozgrzać patelnię i obsmażyć na maśle na złoty kolor. W rondelku na łyżce masła zeszklić posiekaną cebule, dodać pokrojone śliwki, keczup, wodę, cukier, ocet, powidła śliwkowe, ostrą paprykę. Mieszając dokładnie zagotować. Obsmażone pałki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Na ostatnie 15 minut odkryć.
Komentarze
Prześlij komentarz