Cynamonowe muffiny z rodzynkami
Wyglądem i sposobem wykonania do złudzenia przypominają muffinki, jednak ich smak i struktura bardziej przypominają słodkie bułeczki z rodzynkami. Sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie z kubkiem kakao lub mleka.
Składniki na 6 sztuk:
1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki pszennej+ mąka do obtoczenia rodzynek
2 łyżki cukru trzcinowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki rodzynek
1 jajko
1/2 szklanki mleka
Suche składniki wymieszać w jednej misce. w drugiej ubić jajko z mlekiem. Do mleka z ubitym jajkiem dodać suche składniki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec dodać obtoczone w mące rodzynki. Ponownie wymieszać łyżką. Masę przelać do formy wyłożonej papilotkami. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz