Ciasteczka budyniowe
Niby proste ciasteczek, zaledwie z kilku składników a były z nimi przygody. Jedna z grup zapomniała dodać cukru i uwierzcie nam nie chcielibyście tego jeść. Jednak na szczęście druga grupa miała lepszą pamięć i poradziła sobie doskonale. W całej kuchni pachniało pięknie wanilią, a ciasteczka znikały zaraz po wyjęciu z pieca.
Składniki:
200 g masła
280 g mąki
100 g proszku budyniowego niesłodzonego waniliowego lub śmietankowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szkl cukru pudru
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, siekać nożem do uzyskania kruszonki. Następnie zagnieść gładkie ciasto i włożyć je na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto i wykrawać dowolne kształty. Układać ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 10 minut na lekko złoty kolor.
Nie ma to jak domowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń