Naleśniki drożdżowe


Kolejna potrawa, która powstała w ramach zajęć "Ciekawostki kuchni" a przepis znaleźliśmy w książce "W krainie lubelskich produktów tradycyjnych".Bardzo ciekawy smak naleśników, które doskonale komponują się z musem z wędzonych śliwek.
 
Składniki:


Naleśniki:

½ kg mąki
30 g drożdży
30 g cukru
3 jaja
¾ l mleka
masło

Mus:
½ kg wędzonych śliwek
100 g cukru pudru
3 łyżki miodu
30 g masła
skórka cytrynowa
½ szkl oleju rzepakowego


Śliwki namoczyć w ciepłej, przegotowanej wodzie. Zostawić do napęcznienia na ok. 1 godz. Śliwki włożyć do miski, dodać pozostałe składniki i ucierać za pomocą blendera aż do momentu uzyskania puszystej masy. 

Rozkłócić w garnku wszystkie składniki ciasta oprócz masła. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu smażyć na patelni posmarowanej masłem z obu stron. Po usmażeniu składać w rondlu, smarując musem śliwkowym i wstawić do pieca na ok. 15 minut, aby doszły. Po wyjęciu wyłożyć na półmisek i kroić w trójkąty, Można udekorować ubitą śmietaną. 



















Komentarze

Popularne posty