Placki ziemniaczane z pieczarkami

Tradycyjne placki ziemniaczane już nam się troszkę znudziły. Jednak lubimy je nadal i postanowiliśmy lekko urozmaicić tradycyjny przepis przez dodatek pieczarek i żółtego sera. Zyskały dzięki temu nowy smak, a my się nadal zajadamy. Ziemniak i zdrowy i tani. 



Składniki:

900 g ziemniaków (już po obraniu)
125 g pieczarek
200 g sera żółtego w kawałku
3 małe jajka
2 czubate łyżki mąki
1 średnia cebula
sól
pieprz
olej


Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Pieczarki umyć i zetrzeć razem z serem na tarce o grubych oczkach. Wszystko połączyć razem. Do masy dodać pokrojoną drobno cebulę, wbić jajka. Na koniec dodać mąkę i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzany olej. Placki smażyć na wolnym ogniu na rumiano.













Komentarze

Popularne posty