Cannoli z ricottą
Cannoli jest to deser sycylijski. Rurki z chrupiącego ciasta nadziane kremem z sera ricotta. A że przedstawiciele Kulinarnych byli na praktykach na Sycylii to podzielili się z nami przepisem a my teraz udostępniamy go dla Was drodzy czytelnicy. Niebo w gębie!!!!!!!!!
Składniki:
250 g mąki
2 łyżki cukru
25 g masła
100 ml wytrawnego białego wina
500 g ricotty
2 łyżeczki cukru pudru
100 g czekolady gorzkiej
łyżeczka śmietany
białko jajka
olej do smażenia
Z mąki, cukru, masła i wina zagnieć elastyczne ciasto i odstawić na 1/2 godziny. Po tym czasie rozwałkować je cienko i wyciąć szklanką okręgi. Nawijać je na metalowe rurki tak, aby ich brzegi zachodziły na siebie (miejsca nachodzenia smarujemy białkiem i dopiero łączymy wtedy na pewno nie odkleją się podczas smażenia). Na rozgrzanym głębokim oleju smażyć rurki, aż nabiorą rumianego koloru. Gotowe odsączać na papierowym ręczniku i ostudzić.
Czekoladę rozpuścić na parze, dodać śmietanę. W polewie czekoladowej maczać końcówki rurek lub smarować wnętrze rurek pędzelkiem.
Ricottę utrzeć cukrem pudrem. Szprycą nakładać krem do rurek przed podaniem. Po kilku godzinach ciasto może lekko zmięknąć.
Komentarze
Prześlij komentarz