Karkówka pieczona w majonezie i estragonie
Nie ma jak porządny kawał mięsa, a jeszcze gdy jest soczysty, dobrze przyprawiony i kruchy to już w ogóle uczta Baltazara. I tak właśnie jest z tym daniem, które testowaliśmy na zaprzyjaźnionym dziale samochodowym z naszej szkoły. I jak się okazało testy powiodły się.
Składniki na 6 osób :
6 grubych plastrów karkówki (około 2 -2,5 cm każdy )
4 cebulki średniej wielkości
6 czubatych łyżek majonezu
4 łyżeczki estragonu - suszonego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Karkówkę natrzeć solą, pieprzem, i rozgniecionymi ząbkami czosnku, ułożyć na blaszce do pieczenia. Cebulkę drobno posiekać. Karkówkę grubo posmarować majonezem, jedna łyżka na jeden plaster, posypać cebulką, estragonem i jeszcze raz sola i pieprzem. Piec w 160 stopniach około godziny, aż utworzy się złota skorupka.
Komentarze
Prześlij komentarz