Drożdżówki z makiem i serem



Ciepłe wiosenne i letnie dni sprzyjają wycieczkom pieszym i rowerowym. A jak wiemy wtedy apetyt lepiej dopisuje. A że nie jesteśmy zwolennikami śmieciowego jedzenia proponujemy na taka wyprawę zabrać własnoręcznie zrobione drożdżówki. Dziś polecamy bułeczki z makiem i z serem.  Bez konserwantów i barwników. Znikają do ostatniego okruszka. 



Składniki:


Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
250 ml mleka
2 jajka
60 g miękkiego masła
60 g cukru
½ łyżeczki soli

Masa makowa:
½ puszki masy 
1 białko

Masa serowa:
250 g twarogu półtłustego 
1 żółtko
18g budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku
50g roztopionego masła
40g cukru pudru


Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i szklanką mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodać 2 jajka, masło, resztę cukru, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Przygotować masę serową. Twaróg wymieszać z żółtkiem, budyniem, roztopionym i ostudzonym masłem i cukrem pudrem na jednolitą masę.
Masę makową wymieszać z ubitą pianą z białka dla rozluźnienia konsystencji. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Z ciasta wykrawać kwadraty o wielkości ok. 10x 10 cm. Na każdy kwadrat nałożyć masę makową tak, aby zachować odstęp od brzegów i pozostawić puste miejsce w środku. Dwa przeciwległe rogi zawinąć do środka.
Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku nałożyć kleks z masy serowej. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20- 25 minut.


















Komentarze

Popularne posty