Gołąbki bez zawijania z kaszą gryczaną
Składniki:
500 g mięsa mielonego
100 g kaszy gryczanej
1 główka kapusty pekińskiej
1 szklanka przecieru pomidorowego
olej do smażenia
2 szklanki wody
sól
pieprz
6 łyżek bułki tartej
majeranek
papryka mielona
Kapustę umyć, drobno poszatkować. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Dodać do kapusty. Następnie dodać mięso. Masę dokładnie wymieszać, dodać bułkę tartą, trochę wody, sól ,pieprz i paprykę oraz majeranek. Formować gołąbki. Podsmażyć je na oleju z obydwu stron. Przecier wymieszać ze szklanką wody, doprawić do smaku i wlać na usmażone gołąbki. Dusić pod przykryciem 30 minut, podlewać resztą wody, w zależności od potrzeb. Po tym czasie odkryć i gotować jeszcze parę minut, aby sos odparował.
Komentarze
Prześlij komentarz