Gołąbki bez zawijania z kaszą gryczaną
Mówi się, że są to gołąbki dla leniwych, lub dla tych którym się nie chce obgotowywać kapusty. Ale czy to ważne, są równie pyszne jak tradycyjne gołąbki. Te dodatkowo są z kaszą gryczaną która zawiera dużo błonnika i ma właściwości odkwaszające.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
100 g kaszy gryczanej
1 główka kapusty pekińskiej
1 szklanka przecieru pomidorowego
olej do smażenia
2 szklanki wody
sól
pieprz
6 łyżek bułki tartej
majeranek
papryka mielona
Kapustę umyć, drobno poszatkować. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Dodać do kapusty. Następnie dodać mięso. Masę dokładnie wymieszać, dodać bułkę tartą, trochę wody, sól ,pieprz i paprykę oraz majeranek. Formować gołąbki. Podsmażyć je na oleju z obydwu stron. Przecier wymieszać ze szklanką wody, doprawić do smaku i wlać na usmażone gołąbki. Dusić pod przykryciem 30 minut, podlewać resztą wody, w zależności od potrzeb. Po tym czasie odkryć i gotować jeszcze parę minut, aby sos odparował.
Komentarze
Prześlij komentarz