Zupa cheddarowa
Składniki:
800 ml bulionu drobiowego
100 g sera cheddar
3 żółtka (nie z lodówki)
200 ml śmietanki 30% (nie z lodówki)
sól
pieprz
kurkuma
gałka muszkatołowa
Do podania:
200 g ulubionego makaronu
800 ml bulionu drobiowego
100 g sera cheddar
3 żółtka (nie z lodówki)
200 ml śmietanki 30% (nie z lodówki)
sól
pieprz
kurkuma
gałka muszkatołowa
Do podania:
200 g ulubionego makaronu
kilka suszonych pomidorów w oleju
natka pietruszki
natka pietruszki
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Do garnka wlać 800 ml bulionu drobiowego. Do gotującego się wywaru dodać 100 gramów bardzo drobno startego sera cheddar. Zmniejszyć moc palnika i mieszać powoli zupę.
W osobnym naczyniu umieścić 200 ml śmietanki kremówki 30 % oraz trzy żółtka. Połączyć oba składniki przy pomocy rózgi kuchennej.
Jedną chochlę delikatnie gotującego się bulionu serowego przelać do miski ze śmietanką i żółtkami. Zamieszać zawartość miski i od razu wlej wszystko do garnka. Zamieszać zupę i podnieść nieco moc palnika. Wsypać 1/4 płaskiej łyżeczki soli i sporą szczyptę pieprzu. Mieszać powoli zupę i ponownie doprowadź ją do wrzenia. Ma się jednak gotować bardzo delikatnie. Po około 2-3 minutach wyłączyć zupą i sprawdzić jej smak, można do niej dodać również odrobinę kurkumy lub gałki muszkatołowej.
Na talerz wyłożyć ugotowaną porcję makaronu. Zalać go gorącą zupą i udekorować świeżo siekaną natką pietruszki i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami z zalewy.
Komentarze
Prześlij komentarz