Lody dubajskie

Domowe lody uwielbiamy, a jak jeszcze są to pistacjowe lody z chrupiącym ciastem kataifi i pistacjami to już całkiem szalejemy ze szczęścia. Smak boski, lekki, aromatyczny, a przy tym jak one chrupią, no po prostu nie można się odjeść. Polecamy sobie je zrobić chociaż raz w życiu.


Składniki:
 
Lody:
300 g mleka skondensowanego słodzonego
500 ml schłodzonej śmietanki 30%
2 łyżeczki pasty waniliowej
szczypta soli
180 g ciasta kataifi
80 g masła
200 g kremu pistacjowego
100g pistacji
 
Śmietankę ubić z pastą waniliową, dodać mleko skondensowane, sól i wymieszać, przelać do pojemnika i mrozić przez 3 godziny w -16℃, mieszając całość co pół godziny. W tym czasie należy rozpuścić masło na patelni, dodać ciasto kataifi i podsmażyć na złoty kolor. Wystudzić, dodać krem pistacjowy i wymieszać. Po 3 godzinach chłodzenia dodać mieszaninę ciasta kataifi z kremem pistacjowym, lekko przemieszać i ponownie mrozić 30 minut, podawać w wafelkach, posypane siekanymi pistacjami.

Miseczki waflowe
5 jajek
1,5 szkl cukru
250 g margaryny
2 szkl mąki pszennej

Margarynę rozpuścić i nieco przestudzić. W misce ubić jajka z cukrem, dodać margarynę i mąkę. Wymieszać ciasto. Na środek rozgrzanej i wysmarowaną olejem formy kłaść łyżkę ciasta. Piec na złoty kolor i formować na odwróconej szklance, bardzo szybko, dopóki jest gorący i plastyczny. 






Komentarze

Popularne posty