Lody dubajskie
Domowe lody uwielbiamy, a jak jeszcze są to pistacjowe lody z chrupiącym ciastem kataifi i pistacjami to już całkiem szalejemy ze szczęścia. Smak boski, lekki, aromatyczny, a przy tym jak one chrupią, no po prostu nie można się odjeść. Polecamy sobie je zrobić chociaż raz w życiu.
300 g mleka skondensowanego słodzonego
500 ml schłodzonej śmietanki 30%
2 łyżeczki pasty waniliowej
szczypta soli
180 g ciasta kataifi
80 g masła
200 g kremu pistacjowego
100g pistacji
Miseczki waflowe
5 jajek
1,5 szkl cukru
250 g margaryny
2 szkl mąki pszennej
5 jajek
1,5 szkl cukru
250 g margaryny
2 szkl mąki pszennej
Margarynę rozpuścić i nieco przestudzić. W misce ubić jajka z cukrem, dodać margarynę i mąkę. Wymieszać ciasto. Na środek rozgrzanej i wysmarowaną olejem formy kłaść łyżkę ciasta. Piec na złoty kolor i formować na odwróconej szklance, bardzo szybko, dopóki jest gorący i plastyczny.
Komentarze
Prześlij komentarz