Letnia zupa z bobem
Bób to taka roślina, którą spożywamy sezonowo i kojarzy nam się z wakacjami. Co prawda można kupić mrożony ale taki świeży smakuje najlepiej. Dlatego gdy jest tylko dostępny gotujemy z nim pyszne potrawy, takie jak nasza letnia zupa z bobem. Proste składniki a smak doskonały.
1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
½ kg młodych ziemniaków
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 l bulionu
4 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
100 g śmietany 18%
1/3 łyżeczki kurkumy
sól
pieprz
ser feta
Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać, odmierzyć potrzebną ilość. Ziemniaki oskrobać, opłukać i pokroić na półplasterki. W garnku z grubym dnem podgrzać olej z masłem, włożyć ziemniaki i obsmażać przez około 5 minut tak aby się zrumieniły. Dodać obrany i przepołowiony czosnek i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
Wlać gorący bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać kurkumę i gotować zupę pod przykryciem przez około 10 - 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Dodać ugotowany bób gotować jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać 3 łyżki posiekanego koperku i szczypiorek, odstawić z ognia. Następnie dodać zahartowaną śmietanę. Doprawić do smaku. Podawać z pokruszoną fetą.
Komentarze
Prześlij komentarz