Torcik waflowy z kremem malinowym

Wafle zazwyczaj kojarzą się z przekładanymi masą kakaową lub galaretką ciastkami, pokrojonymi w romby lub kwadraty. My chcemy wam pokazać, że z wafli można zrobić nawet torcik. Prezentujemy torcik malinowy, który może być nawet urodzinowy i nie wymaga tyle pracy co tradycyjny tort.


Składniki:

Krem malinowy:
200 ml śmietanki kremówki 30%
500 g serka mascarpone
100 g cukru pudru 
250 g malin (świeże lub mrożone) zblendowane 
3 łyżki żelatyny
100 ml wrzątku do żelatyny

Polewa czekoladowa:
200 g czekolady białej 
odrobina różowego barwnika 

Dodatkowo:
4 szt. wafli tortowych

Do miseczki dać 3 łyżki żelatyny i zalać 100 ml wrzątku i zostawić do napęcznienia. Po napęcznieniu dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Wafle kwadratowe, przyciąć do rozmiarów foremki, na średnicę 25 cm.
Do miski wlać 200 ml śmietanki kremówki i ubić na sztywno. Do drugiej miski dać serek mascarpone i cukier puder, i mikserem utrzeć na gładką masę. Po wymieszaniu wszystkiego dodać partiami ubitą śmietanę, wszystko nadal miksując. Następnie dodać przestudzoną żelatynę i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać zblendowane maliny i mikserem wszystko dokładnie mieszać, aż maliny połączą się z kremem. Tak przygotowany krem podzielić na 3 równe części.
Wafel wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 25 cm. Na wafel wyłożyć 1 porcję kremu malinowego i przykryć następnym waflem, lekko przyciskając, żeby wszystko dobrze się połączyło. Teraz wyłożyć kolejną porcję kremu i przykryć to następnym waflem, lekko dociskając. I znowu krem i kolejny wafel.
Docisnąć ciasto z góry, kładąc na górę np. sztywny kartonik i dociskając go z góry. Tortownicę włożyć na kilka godzin do lodówki, żeby krem zastygł. Po kilku godzinach, gdy krem zastygnie zdejmujemy rant z tortownicy.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać odrobinę barwnika,  wymieszać na jednolity kolor i udekorować torcik waflowy. Włożyć do lodówki by czekolada zastygła. 







Komentarze

Popularne posty