Tarta owsiana z rabarbarem i truskawkami
Zaledwie kilka składników, bez użycia miksera czy innego blendera i można wyczarować chrupiącą, zdrową owsianą tarte z rabarbarem i truskawkami. Ponieważ nasza blaszka była trochę za mała to zrobiliśmy również dwie tartaletki. W obu wersjach smakuje wyśmienicie.
10 truskawek
1 łodyga rabarbaru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciasto:
1 szklanka płatków owsianych
¾ szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki brązowego cukru
2 łyżki miodu
1/3 szklanki roztopionego masła
1/4łyżeczki soli
Rabarbar obrać, pokroić w małe kawałki, truskawki też pokroić. Wymieszać z mąką ziemniaczaną, odstawić.
W miseczce połączyć płatki owsiane z cukrem, miodem, mąką i roztopionym masłem oraz solą. Wymieszać. 2/3 masy wyłożyć na dno wąskiej foremki na tarte wysmarowanej lekko masłem. Mocno docisnąć ją do dna. Na wierzchu ułożyć owoce, posypać resztą owsianego ciasta, jak kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180℃, piec ok. 45 minut, aż owoce będą miękkie, a ciasto zarumienione. Przed krojeniem ostudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz