Ciasteczka z rabarbarem i czekoladą

W lodówce zalegała nam jedna łodyga rabarbaru i jakaś zapomniana czekolada. Koniec roku się zbliża, więc trzeba powoli wykańczać surowce i tak powstały nasze ciasteczka. Mimo że z tzw. resztek to wyszły pyszne i znikły dużo szybciej niż powstawały. 

Składniki:

125 g świeżego rabarbaru
90 g masła
100 g cukru
1 jajko 
1 łyżeczka waniliowego 
1 łyżeczka mleka
140 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g gorzkiej czekolady

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki 0,5- 1cm. Masło i cukier przełożyć do garnka i podgrzewać, ciągle mieszając, aż masło się roztopi. Pozostawić do ostygnięcia.
Gdy masło z cukrem ostygnie, dodać jajko, cukier waniliowy i mleko. Całość wymieszać trzepaczką.
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekaną na grube kawałki czekoladę.
Połączyć płynne i suche składniki, mieszając łyżką. Na końcu wmieszać rabarbar.
Przy pomocy dwóch łyżeczek wykładać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (między ciasteczkami należy zachować spory odstęp). Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku 10 minut w temperaturze 190°C. Kolejno zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec dalej ok. 15 minut, aż ciasteczka zarumienią się szczególnie na brzegach.






Komentarze

Popularne posty