Pieczone donuty red velvet
Przepis na pieczone donuty red velvet zaczerpnęliśmy od Sugarlady. Pierwsze powstały na jubileusz szkoły, a dziś prezentujemy je w drugiej, nieco świątecznej odsłonie. Są proste w wykonaniu, więc można je zrobić zarówno na co dzień jak i od święta. Jedyne co potrzebujecie to składniki i silikonowe formy do donutów.
Ciasto:
2 jajka
150g cukru
100g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
220g mąki pszennej
1 łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
130g maślanki w temperaturze pokojowej
1 łyżka octu
czerwony barwnik np. Colorgel
Dodatkowo:
ulubiony lukier
liofilizowane maliny
Jajka delikatnie utrzeć z cukrem 1-2 minuty. Dodać rozpuszczone przestudzone masło. Wymieszać. Następnie dodać barwnik i wymieszać do jednolitej barwy. Mąkę przesiać z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Połowę dodać do jajek i wymieszać rózgą. Teraz dodać maślankę i łyżkę octu, wymieszać i dodać pozostałe suche składniki. Wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać ciasto do formy. Po nałożeniu rozprowadzić ciasto równomiernie wykałaczką. Piec 20-25 minut w temperaturze 180℃.
Komentarze
Prześlij komentarz