Tort czekoladowo-truskawkowy

Dzisiejszy tort wymaga trochę wprawy przy składaniu, ponieważ truskawki w galaretce są kapryśne i czasami się zbyt szybko galaretka ścina. No po prostu trzeba uważać, albo rozpuścić lekko w kąpieli wodnej. W przekroju jak i w smaku tort wyszedł fantastyczny, musicie uwierzyć na słowo, bo znikł w oka mgnieniu. Pyszny był, czekolada i truskawki to połączenie doskonale, dla Was również, lubicie czekoladę i truskawki?

Składniki:

Biszkopt średnica 20cm:
5 jajek
140 g drobnego cukru
100 g mąki pszennej
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki ziemnej wody
1 łyżka oleju

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik ustawić na 170 st. Całe jajka ubić z cukrem na jasną masę. Po łyżce, mieszając już łopatką nie mikserem, wlać wodę, a następnie olej. Mąkę zmieszać z kakao. Mieszając przy pomocy łopatki, powoli, w kilku porcjach wsypać je przez sitko do jajecznej masy. Przelać do formy i piec na środkowej półce piekarnika ok. 25 – 30 minut z termo obiegiem. Wyjąć z pieca, ostudzić, przekroić na 3 części. Pierwszą część ułożyć na tacy, spiąć rantem i skropić ponczem.

Galaretka:
2 opakowania galaretki truskawkowej
500 g truskawek mrożonych
600 ml wody
 
Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu, ale zmniejszając ilość wody do 600 ml wody na całość. Gdy galaretka będzie rozpuszczona dodawać do niej truskawki, cały czas mieszając, a gdy zacznie tężeć przelać ją na pierwszy blat. Przykryć drugim i ponownie nasączyć.

Krem:
250 g schłodzonego sera mascarpone
250 g mocno schłodzonej śmietanki 30%
230 g  nutelli
2 łyżeczki żelatyny
 
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wody, pozostawić do napęcznienia i upłynnić. Śmietankę razem z mascarpone i cukrem ubijać do pierwszych oznak zesztywnienia. Do upłynnionej żelatyny dodać 2-3 łyżki podbitego kremu i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę wlewać cienką strużką do kremu pod pracujące łopatki miksera. Dodawać po łyżce nutellę (w krótkich odstępach czasu), miksując na małych obrotach do połączenia się składników. Ubity krem wyłożyć na ciasto, przykryć następnym blatem i pozostawić do całkowitego schłodzenia w lodówce przez kilka godzin.

Nasączenie 
50 ml mocnej, lekko osłodzonej herbaty z cytryną
 
Tynk
200g masła
130g czekolady białej
50g śmietanki 30%
 
Śmietankę z czekoladą umieścić w misce metalowej lub szklanej i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimne masło pokroić w kostkę umieścić w misie miksera, zalać gorącą czekoladą i miksować na szybkich obrotach do uzyskania białego, kremowego tynku przez kilka minut. Następnie na najwolniejszych obrotach miksować przez 10 minut w celu odpowietrzenia kremu. Tynk można barwić, mrozić lub używać od razu. 







Komentarze

Popularne posty