Wrześniowe zmagania konkursowe
19 września Kulinarni "Zetki" wybrali się do Zamościa podbić podniebienia Jury podczas Konkursu Kulinarnego "Smaki Roztocza i Zamościa 2020" w ramach 26 Jarmarku Hetmańskiego. Organizatorem konkursu był Zamojski Dom Kultury oraz Lokalna Organizacja Turystyczna " Zamość i Roztocze". Kapituła miała niezwykle trudne zadanie, ponieważ do oceny zostały zgłoszone 53 różne wyroby gastronomiczne, wypieki i nalewki.
My zgłosiliśmy 3 potrawy: w kategorii Wyroby gastronomiczne były to Kurzęce szyjki nadziewane i w kategorii Wypieki - Dziady zamojskie i Chleb pszenny pieczony na liściach chrzanu. Oczywiście wszystkie przepisy można znaleźć na naszym blogu, albo wkrótce będą opublikowane. Pogoda i atmosfera sprzyjały zmaganiom konkursowym. Tłumy ludzi odwiedzały nasze stoisko.
W tym roku zdecydowano przyznać następujące nagrody:
W kategorii „Wyroby gastronomiczne”
3. miejsce: Pierogi jaglane z malinami – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Kolonia
2. miejsce: Gąska pod grzybkiem – Restauracja IGNIS, Archipelag Roztocze - Budy
1. miejsce: Smalec mamusi – KGW w Szopinku
W kategorii „Wypieki”
3. miejsce: Gruszka a`la szarlotka – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Kolonia
2. miejsce: Chleb pszenny na liściach chrzanowych – Zespół Szkół Nr 1 w Krasnymstawie
1. miejsce: Dynia pod pierzyną – KGW w Szopinku
Warto zwrócić uwagę, że w konkursie brały również 3 inne szkoły zamojskie, jednakże nasz wypiek został doceniony. Otrzymaliśmy dyplom i drobny sprzęt kuchenny.
Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuń