Tort Afrykanka




Ten tort no nasza wariacja na temat popularnego ciasta "Cycki murzynki". Postanowiliśmy je nieco zmodyfikować i zrobić w formie tortu. Biszkopty na wierzchu zamieniliśmy na bardziej ekskluzywne delicje, a długie biszkopty dodały uroku. No i oczywiście nazwa musi być po naszemu. 






Składniki:

Biszkopt ciemny:
4 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
tłuszcz do wysmarowania formy

Ciasto makowo-kokosowe:
6 białek
20 dag wiórek kokosowych
20 dag suchego maku 
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy

Masa:
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
1 łyżka mąki
1 kostka masła

Dodatkowo:
2 paczki biszkoptów długich (lady fingers)
polewa czekoladowa lub czekolada
delicje

Ubić białka razem z cukrem na sztywno mikserem. W osobnym małym naczyniu rozmieszać żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane żółtka wmieszać łyżką do białek. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do nasmarowanej tłuszczem formy i piec ok 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na pół, można nasączyć ponczem ale nie jest to konieczne.
Ciasto makowo-kokosowe:
Ubić białka, dodać cukier puder, cukier waniliowy, wiórka i ma. Wymieszać wszystko. Na wysmarowanej blasze piec 30 minut.
W 1/4 szklanki mleka należy roztrzepać żółtka z mąką. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i wlewamy do niego mleko z rozrobionymi żółtkami i mąką cały czas mieszając. Ucieramy masło i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
Kolejność ułożenia: Ciasto ciemne biszkoptowe kroimy na dwie części i na spód idzie jedna z nich. Następnie wykładamy połowę masy budyniowej. Później ciasto makowo-kokosowe. Następnie druga część masy budyniowej i druga część ciasta ciemnego. Na górze układamy delicje. Boki ciasta dekorujemy biszkoptami i  polewamy ciasto polewą czekoladową. Na szczycie każdego z nich można dać rodzynka.









Komentarze

Popularne posty