Czarne ciasteczka Karoliny i Agaty
Wiemy, że wśród naszych czytelników mamy prawdziwych czekoladomaniaków, chcąc zaspokoić ich potrzeby przygotowaliśmy przepis na mega czekoladowe ciacha. Tym niemniej wszystkich zapraszamy do wypróbowania tego przepisu, który to polecają super dziewczyny - Karolina i Agata.
Składniki:
125 g miękkiego masła
100 g cukru
1 jajko
150 g mąki pszennej
125 g czekolady gorzkiej
30 g kakao
15 g sody
szczypta soli
1 cukier waniliowy
Biała czekolada do dekoracji
Masło utrzeć z cukrem dodać jajko oraz rozpuszczoną i ostudzoną do 40 stopni czekoladę (w wyższej temperaturze czekolada w połączeniu z jajkiem da nam czekoladową jajecznicę :)). W drugim naczyniu połączyć mąkę, kakao, sodę, szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Suche składniki dodać do utartej masy i starannie wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wycinać kółka o średnicy 5 cm. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając spore odstępy. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Udekorować białą czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz