Eklery z kremem kawowym


Kolejny nasz wyrób z ciasta parzonego - ptysiowego. Tym razem w formie eklerek, z mega pysznym kremem kawowym. To tak specjalnie dla naszych sorek a zwłaszcza jednej która jest wielbicielką wszystkiego co z kawą. 



Składniki:


Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
80 g margaryny
5 jajek
3/4 szklanki wody

Krem:
0,5 L kremówki 30%
cukier puder
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Wodę i margarynę gotować , po rozpuszczeniu się margaryny wsypać  mąkę i nie zdejmując z ognia energicznie mieszać by ciasto nie przywarło do garnka. Po około 2 minutach zdjąć ciasto z ognia i wystudzić, aż będzie letnie. Do przestudzonego ciasta dodawać pojedynczo jajka, ciągle miksując. Ciasto powinno mieć konsystencję dosyć gęstej śmietany. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z dużą gwiazdkową tytką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskać podłużne korpusy o dł. około 10 cm. Piec w nagrzanym do 190 C piekarniku około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wystudzić i przekrawać  na połówki.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, dodać namoczoną żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, ostudzić. Śmietanę ubijać na sztywno dodając 3 łyżki cukru pudru pod koniec, dodawać stopniowo tężejącą kawę, dokładnie mieszać masę. Przełożyć do worka cukierniczego i napełniać kremem dolną połowę, przykrywać drugą połową i udekorować dowolną polewą.












Komentarze

Popularne posty