Ciasteczka z gruszkami z tego co zostało.

Kupując gruszki do "Gruszek we francuskim cieście" okazało się ze dwie z nich są zbyt dojrzałe i mogą się rozgotować. Ciasta francuskiego tez nam zostało no i rozkłócone jajko również  nie zostało wykorzystane w całości. I tak oto powstały szybkie, łatwe ale jak smaczne ciasteczka. niezbyt słodkie idealne na podwieczorek do kubka mleka.


Składniki

2 gruszki
1 op ciasta francuskiego
cukier do posypania
jajko

Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie kawałki. Gotowe ciasto francuskie pokroić w niewielkie kwadraty o boku 5 cm. Na połowie kwadratów układać kawałki gruszek i przykrywać drugim kawałkiem ciasta. Boki sklejać przy pomocy widelca formując małe poduszeczki. Każde ciastko na górze naciąć. Smarować rozkłóconym jajkiem i posypać niewielką ilością cukru. Piec w temperaturze 210°C na złoty kolor. 









Komentarze

Popularne posty