Pączki z dziurką



Dziurawe pączki  w czekoladzie posypane wiórkami kokosowymi to tak w skrócie. A w rozszerzeniu pączki, które prosto się robi, szybko wyrabia, tylko to oczekiwanie na wyrośnięcie jest problematyczne. Jednakże smak rekompensuje ten czas. Dlatego z czystym sumieniem możemy je Wam polecić na tłusty czwartek i tak po prostu na pączkowe popołudnie.



Składniki:



7 g drożdży instant

50 ml ciepłej wody

250 g mąki tortowej

250 g mąki typ 650

łyżeczka soli

200 ml mleka 3,2 %

3 łyżki miodu

50 g masła

2 jaja

olej do smażenia



Polewa:

100 g czekolady mlecznej

2 łyżki masła

4 łyżki śmietanki 30%

wiórki kokosowe do ozdoby



Wymieszać drożdże z ciepłą wodą, odstawić na 20 minut. W drugiej misce wymieszać obie mąki i sól. Do garnuszka wlać mleko, miód, dodaj masło. Podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą. Do mąki dodać drożdże, przestudzone mleko oraz rozkłócone jajka. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, aż będzie jednolite. Przełożyć całość na stolnicę, wyrabiać 5 minut, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcia 60 minut, rozwałkować na grubość 2 cm, wykrawać szklanką, a dziurki kieliszkiem, odstawić na 45 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż się zrumienią. Odsączyć na ręczniku. Czekoladę rozpuścić z masłem, odstawić na 2-3 z ognia, moczyć pączki w polewie i posypywać wiórkami.






Komentarze

Popularne posty