Domowe ciasto francuskie, które wychodzi - Choinki

Ależ się cieszymy, bo w końcu mamy to. Po wielu próbach, po wielu błędach, po wielu klapach cukierniczych domowa produkcja ciasta francuskiego powiodła się. Jest fantastyczne, delikatne, listkuje się, fantastycznie wyrosło. Jednym zdaniem: takie jakie ciasto francuskie powinni być. Wykonaliśmy z niego proste aczkolwiek smaczne choinki z jabłkami, cynamonem i cukrem brązowym. Doskonale na nich widać pożądaną strukturę.


Składniki na 1 kg ciasta francuskiego 
Składniki na ciasto podstawowe:

 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 
½ szklanki (125 ml) zimnej wody 
70 g masła w temperaturze pokojowej 
2 łyżeczki cukru jeżeli ma być na potrawy słodkie 
1 łyżeczka soli 
2 łyżeczki soku z cytryny 

Składniki na ciasto maślane:
 375 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
 ½ (75 g) szklanki mąki pszennej 


Ciasto podstawowe: Wszystkie składniki wrzucić do miski miksera, wymieszać. Rozwałkować na prostokąt, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. 

Ciasto maślane: Zimne masło i mąkę wrzucić do miski, następnie utrzeć mikserem na gładką masę.  Wyłożyć na folię spożywczą, uformować kwadrat o wymiarach ok. 12x12 cm i włożyć do lodówki na 1 godzinę.  Schłodzone ciasto podstawowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35x15 cm.  Ciasto maślane położyć na jednej połowie ciasta, przykryć drugą połową i zlepić brzegi.  Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40x20 cm.  Ciasto złożyć wzdłuż dłuższego boku na trzy części (pierwsze złożenie), obrócić o 90°, rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na trzy części (drugie złożenie), zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny.  Schłodzone ciasto obrócić o 90° rozwałkować na prostokąt, złożyć na trzy części (trzecie złożenie), zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 1,5-2 godziny.  Rozwałkowywanie i składanie należy powtórzyć jeszcze 3 razy. W sumie ma być 6 złożeń.  Gotowe ciasto przechowywać w lodówce przez 4 dni.  Ciasto francuskie można również podzielić na porcje, rozwałkować, zawinąć w papier do pieczenia, włożyć do worka i zamrozić. Zamrożone ciasto może być przechowywane w zamrażalniku przez 3 miesiące.

My wykonaliśmy z tego ciasta choinki, bo nie chodziło nam o jakieś wymyślne ciasta, tylko o doskonalenie sporządzania ciasta francuskiego. 

Choinki

4 jabłka
cynamon
6 łyżek cukru brązowego
jajo

Ciasto francuskie pokroić na paski o szerokości 1 cm. Obrać jabłka i obieraczką wyciąć paski jabłek o szerokości około 1cm i długości prawie równej paskom z ciasta. Paski z jabłek obtoczyć w cynamonie wymieszanym z cukrem trzcinowym, ułożyć na paskach ciasta francuskiego, najlepiej zmrożonych. Nabijać na wykałaczki formując choinki, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem z cynamonem.











Komentarze

Popularne posty