Ciasto francuskie wersja uproszczona

Ciasto szybkie jak wiatr, delikatne jak bryza. Można je wykorzystać do sporządzenia różnego rodzaju wyrobów cukierniczych zarówno na słono jak i na słodko. To jest ten przepis z rodzaju warto poświęcić mu dużo czasu, chociaż nie... ciasto samo w sobie nie jest pracochłonne, bo czas pomiędzy wałkowaniami i składaniem mamy wolny. Więc teoretycznie możemy robić co chcemy... chcemy to sprzątamy, chcemy to prasujemy :) Nam ciasto posłużyło do wyrobu pizzerinek: powycinaliśmy kółka, posmarowaliśmy przecierem pomidorowym, trochę sera, kilka oliwek, pomidorów suszonych i gotowe.

 

Składniki:


250 g mąki
1 łyżeczka soli
250 g chłodnego masła
150 ml wody


Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki i kilka większych. Małe kawałki masła włożyć do miski z mąką i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Dodać większe kawałki masła i wymieszać, wówczas ciasto będzie bardziej kruche. Stopniowo dodając wodę, wyrabiać ciasto tylko do czasu, aż składniki się połączą.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki i trzy razy wałkować w jednym kierunku na lekko posypanej mąką stolnicy oraz składać na 3 części formując prostokąt, po każdym złożeniu wstawić do lodówki na 3 godziny. Rozwałkować dowolne kształty, piec w temperaturze 200°C.








































 


 

















Komentarze

Popularne posty