Kulki owsiane Michała i Szymona
Te nasze pierwszaczki to fajni uczniowie pod wieloma względami. Przynoszą ciekawe przepisy, są chętni w pokazywaniu swoich umiejętności i solidnie pracują na pracowni. Dzisiaj chłopcy uturlali nam pyszne czekoladowe kulki, bez gotowania, bez pieczenia no po prostu rewelka!
Składniki:
1 szkl płatków owsianych
3 łyżki wiórków kokosowych
50 g gorzkiej czekolady
30 g margaryny
4 łyżki mleka
2 łyżki miodu
Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni i odstawić aby lekko przestygły. Połowę czekolady drobno pokroić. Do garnka włożyć margarynę, miód oraz resztę czekolady. Dolać mleko. Wszystkie składniki rozpuścić na jednolita masę. W misce połączyć uprażone płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz pokrojoną czekoladę. Do miski z suchymi składnikami wlać ciepłą masę czekoladową i dokładnie wymieszać. Powinna powstać dość gęsta i płynna masa. Z ciepłej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na talerzyku. Kulki wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz