Wafelki z mlekiem w proszku

Wafelki rodem z PRL-u, jesteśmy zdziwieni, że ich do tej pory u nas nie było. Byliśmy przekonani że są i przekopaliśmy posty wszerz i wzdłuż a tu taka niespodzianka. Zatem nadrabiamy i gorąco polecamy. Oczywiście nieco zmodyfikowaliśmy stary przepis dodając pasty orzechowej co ciekawie podkręciło smak.  


Składniki:

4 wafle 
150 g cukru
200 g masła
320 g mleka w proszku
2 łyżki kakao
125 ml mleka
2 łyżki pasty orzechowej

Do rondelka wlać mleko, dodać masło, cukier i kakao. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając. Doprowadzić do wrzenia, a następnie od razu zdjąć rondelek z palnika. Ostudzić. W międzyczasie do studzącej się masy dodać pastę orzechową. 
Mleko w proszku dodawać po łyżce do wystudzonej masy, cały czas miksując całość na niskich obrotach miksera. Pod koniec miksowania powinna powstać bardzo gęsta, jednolita masa. Posmarować wafle, zawinąć w papier i obciążyć na kilka godzin by się skleiły. Po tym czasie kroić.







Komentarze

Popularne posty