Kremowa zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków, którą niektórzy na początku pomylili z grochówką. Chyba dlatego, że pachniała wędzonym boczkiem i kiełbaską. Zupę tą polecamy zwłaszcza w zimne dni, bo jest rozgrzewająca i bardzo sycąca.
1 kg ziemniaków
oliwa
100 g surowego wędzonego boczku
100 g wędzonej kiełbasy
zielona cebulka ze szczypiorem
1 łyżeczka pieprzu
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka majeranku
1 l bulionu
sól
woda
dobrej jakości chleb
Ziemniaki bardzo dokładnie umyć i przeciąć na pół. Układać na blaszkę wyłożoną papierem skórką do góry. Polać ziemniaki oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, aż do widocznego przypieczenia.
W tym czasie pokroić boczek, kiełbasę. Na suchą i zimną patelnię wrzucić boczek. Rozgrzać patelnię i wytopić tłuszcz, jak się wytopi tłuszcz dodać pokrojoną kiełbasę i smażyć do zarumienienia, odstawić.
Do dużego garnka wrzucić upieczone ziemniaki, dodać usmażony boczek i kiełbasę. Zieloną cebulkę ze szczypiorem oczyścić. Szczypiorek pokroić i odłożyć. Białą część pokroić i dodać do garnka. Dolać bulion drobiowy. Doprawić pieprzem, odrobiną startej gałki muszkatołowej, majerankiem i wymieszać. Zagotować, następnie zmniejszamy moc i gotować do miękkości ziemniaków. Jak ziemniaki staną się miękkie zmiksować zawartość garnka blenderem. W zależności jaką gęstość zupy chcemy dolać odpowiednią ilość wody.
Pokroić grube kromki chleba, smażyć na rozgrzanej oliwie po każdej ze stron do przypieczenia, lub można to zrobić w piecu.
Gorącą zupę przelać do miseczek, posypać drobno pokrojonym zielonym szczypiorem i podawać z kromkami usmażonego chleba.
Komentarze
Prześlij komentarz