Muszle makaronowe z wołowiną i sosem serowym
To że makarony uwielbiamy to widać po naszych postach. Makaron raz w tygodniu być musi. Dziś muszelki z wołowiną i sosem serowym. Danie sycące z dużą ilością mięsa, więc najedzą się nawet największe głodomory.
500 g makaronu muszle
500 g mielonej wołowiny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku,
1 puszka pomidorów krojonych
1 szklanka passaty pomidorowej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1 szklanka śmietanki kremówki
1 i 1/2 szklanki startego sera cheddar
natka pietruszki do dekoracji
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć, aż będzie miękka i lekko złocista. Następnie wrzuć mieloną wołowinę i smażyć, rozdrabniając mięso na mniejsze kawałki, aż się zarumieni. Dodaj przeciśnięty czosnek i smażyć jeszcze przez minutę, aż uwolni aromat. Wlać pomidory krojone i passatę. Doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje.
W międzyczasie ugotować makaron muszle w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, zachowując około 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
Do sosu pomidorowego dodać śmietanę kremówkę i połowę startego sera cheddar. Mieszać, aż ser się rozpuści i sos stanie się kremowy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody z makaronu. Wrzucić ugotowany makaron na patelnię z sosem i dokładnie wymieszać, aby muszle były równomiernie pokryte sosem.
Posypać wierzch pozostałym serem cheddar i przykryć patelnię. Gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści i będzie ciągnący. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz