Łazanki z fasolą i papryką

Łazanki przeważnie wszystkim kojarzą się z kapustą i ewentualnie dodatkiem grzybów. My jak to my, proponujemy łazanki nieco inne. Kapusta oczywiście w nich też jest ale i fasolka czy  papryka co tak już oczywiste nie jest. Wszystko razem połączone i chwilę zapieczone smakuje wyśmienicie. Co niektórzy potrzebowali do tego dania jeszcze ostrego sosu, ale to już kwestia gustu.

Składniki:

1 opakowanie makaronu „łazanki”
0,5 kg białej kapusty
200 g wędzonego boczku 
1 puszka białej fasoli
1 czerwona papryka
1 cebula
1/2 pęczka natki  pietruszki
sól
pieprz
ulubione przyprawy
oleju do podsmażenia

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Fasolę odsączyć. 
Białą kapustę poszatkować i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Boczek pokroić i podsmażyć na suchej patelni. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć razem z pokrojoną w kosteczkę papryką.
Makaron, kapustę, cebulę, podsmażony boczek, fasolę, paprykę i cebulę wymieszać. Doprawić do smaku i ponownie wymieszać. Chwilę zapiekać w temperaturze 180. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.







Komentarze

Popularne posty