Pyszne gofry na maślance

Gofry uwielbiają chyba wszyscy, chyba że ktoś się nie ujawnia. Dziś zamiast mleka do ciasta dodaliśmy maślankę. Gofry wyszły nieco delikatniejsze, ale jak zwykle chrupiące. Znikały w oka mgnienia, musieliśmy dorabiać ciasta, żeby dla wszystkich wystarczyło. 

Składniki:

150 g mąki pszennej
1/8 łyżeczki soli
1 łyżk1 cukru
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
250 ml maślanki naturalnej
35 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki pasty z wanilii

Wymieszać mąkę, sól, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. Jajka wymieszać z maślanką i roztopionym, przestudzonym masłem. Mokre składniki połączyć z suchymi i zmiksować na jednolitą masę. 
Rozgrzać gofrownicę. Smażyć gofry do zrumienienia (czas pieczenia zależy od gofrownicy). Podawać z ulubionymi składnikami.








Komentarze

Popularne posty