Schab pieczony z chrzanem i szczypiorkiem

Schab pieczony z chrzanem to ciekawa propozycja zarówno na Święta Wielkanocne jak i niedzielny obiad. Schab wychodzi miękki i soczysty. Można zajadać go z samym pieczywem (najlepiej przygotowanym samodzielnie) lub jako danie obiadowe. Polecamy.

Składniki:

1 kg schabu wieprzowego bez kości 
1 szklanka cydru lub soku jabłkowego 
łyżki tartego chrzanu 
2 łyżki posiekanego szczypiorku 
2 łyżki oleju 
2 łyżki tartego chrzanu/płatki suszonego chrzanu
1 łyżeczka suszonego majeranku 
sól 

Schab umyć i osuszyć. W miseczce przygotować marynatę. Wymieszać olej z tartym chrzanem, majerankiem i solą. Natrzeć mięso z każdej strony. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni grzałka góra-dół z termo obiegiem. 
Schab przełożyć do naczynia do zapiekania. Zalać cydrem. Wierzch posypać płatkami chrzanu i szczypiorkiem. Naczynie przykryć przykrywką. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut. Wyjąć, odkryć i odstawić do ostygnięcia.







Komentarze

Popularne posty