Schab pieczony z chrzanem i szczypiorkiem
Schab pieczony z chrzanem to ciekawa propozycja zarówno na Święta Wielkanocne jak i niedzielny obiad. Schab wychodzi miękki i soczysty. Można zajadać go z samym pieczywem (najlepiej przygotowanym samodzielnie) lub jako danie obiadowe. Polecamy.
1 kg schabu wieprzowego bez kości
1 szklanka cydru lub soku jabłkowego
łyżki tartego chrzanu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki oleju
2 łyżki tartego chrzanu/płatki suszonego chrzanu
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól
Schab umyć i osuszyć. W miseczce przygotować marynatę. Wymieszać olej z tartym chrzanem, majerankiem i solą. Natrzeć mięso z każdej strony. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni grzałka góra-dół z termo obiegiem.
Schab przełożyć do naczynia do zapiekania. Zalać cydrem. Wierzch posypać płatkami chrzanu i szczypiorkiem. Naczynie przykryć przykrywką. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut. Wyjąć, odkryć i odstawić do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz