Cynamonki z kremem pomarańczowym

Smak cynamonu i pomarańczy niezwykle do siebie pasuje, więc zamknęliśmy je w cynamonkach z przepysznym kremem pomarańczowym. Jego bogaty smak współgra z delikatnością ciasta drożdżowego i cudownie podkreśla jesienny smak cynamonu. Herbatka, cynamonki i możemy witać jesień z otwartymi rękami.
Składniki:

240 ml pełnotłustego mleka
360 g mąki pszennej typ 550
żółtko z dużego jajka
7 g drożdży instant
3 łyżki drobnego cukru
1/4 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
100 g masła, w temperaturze pokojowej

Nadzienie:
100 g masła
2 łyżki cynamonu
100 g cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

Glazura:
jajko
łyżka mleka 

Krem pomarańczowy:
mała pomarańcza
250 g mascarpone
2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki soli morskiej

W średnim rondlu wymieszać 180 ml mleka i 130 g mąki pszennej. Zagotować, cały czas mieszając rózgą, aby pozbyć się grudek. Od razu po zagotowaniu zdjąć z ognia. Odstawić całość do wystygnięcia. Potem wlać pozostałe 60 ml mleka i dodać żółtko, a następnie dokładnie wymieszać.
W misce miksera połączyć pozostałe 330 g mąki pszennej, drożdże, cukier i sól. Dodać do tego zasmażkę tangzhong i wymieszać łyżką do połączenia. Wyrabiać na małej mocy, aż ciasto będzie bardzo elastyczne i nie będzie rwało się po rozciągnięciu. Kontynuując wyrabianie, dodawać masło, łyżeczka po łyżeczce, aż ciasto całkowicie je wchłonie. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, na około 60 minut. W międzyczasie przygotować nadzienie. Roztopić masło na patelni na umiarkowanej mocy i gotować je, aż stanie się bursztynowe i nabierze orzechowego zapachu, około 6-8 minut. Potem zdjąć z ognia i dodać cynamon, a następnie cukier trzcinowy. Dokładnie wymieszać i doprawić solą.
Wyłożyć ciasto drożdżowe na blat oprószony mąką. Rozwałkować je na prostokąt o wymiarach 25x35 cm. Potem wyłożyć krem cynamonowy, pozostawiając około 1 cm od brzegów (z każdej strony). Zaczynając od krótszego brzegu, zrolować ciasto do przeciwległego brzegu, starając się zrobić to jak najciaśniej, pokroić na 6 równych kawałków. Przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, spiralkami ku górze (jedno w środku i 5 dookoła). Posmarować glazurą z jajka roztrzepanego z łyżką mleka. Na końcu przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia, aż wyraźnie się napuszą. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Posmarować cynamonki raz jeszcze glazurą. Piec, aż będą wyrośnięte i przyrumienione na złoty kolor, przez około 25-30 minut.
W międzyczasie zetrzeć 2 łyżeczki skórki pomarańczowej i wyciśnij 2 łyżki soku. Wymieszać mascarpone z sokiem pomarańczowym, łyżeczką startej skórki, miodem i solą. Po 5-10 minutach od wyjęcia cynamonek z pieca, posmarować je kremem pomarańczowym, ozdobić pozostałą skórką z pomarańczy.





Komentarze

Popularne posty