Krem z pieczonych pomidorów

Niby pomidorowa, ale zupełnie nie tradycyjna. Pieczone pomidory, czosnek i cebulka tworzą pyszny smak po zblendowaniu. Dobrze smakuje z grzankami i parmezanem, ale uważamy, że i ziarna słonecznika podprażone na patelni czy też groszek ptysiowy zagrają z nią doskonale. Ale warunek jest jeden pomidory muszą być prawdziwe z ogródka, a nie sztuczne z marketu.
Składniki:
 
1,5 kg dowolnych pomidorów jesiennych
główka czosnku
duża cebula
oliwa z oliwek
sól, pieprz
listki bazylii
grzanki z bagietki
parmezan do posypania
 
1,5 kilograma świeżych pomidorów (najlepiej mieszanka różnych odmian) umyć i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i przekroić na pół, z czosnku odciąć górną końcówkę, całość umieścić na blasze, polać oliwą i piec w piekarniku 200 stopni w termoobiegu przez 50 minut. Przełożyć do garnka, czosnek wycisnąć z łupinek, dodać przyprawy i zblendować. Podgrzać, doprawić jeżeli trzeba. Podawać z grzankami i tartym parmezanem.








Komentarze

Popularne posty