Kurczak Gochujang

Gochujang to ostra koreańska pasta stosowana jako przyprawa do jedzenia, produkowana z czerwonej papryki chilli, kleistego ryżu, fermentowanej soi i soli. My przygotowaliśmy kurczaka z tą przyprawą stąd jego nazwa. Dodatek pasty na pierwszy raz był w sumie niewielki, ale miał swoją moc 😊.

Składniki:

1 nieduża pierś z kurczaka
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka pasty Gochujang
½ łyżeczki miodu
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
łyżeczka sezamu

Składniki na marynatę (pasta Gochujang, miód, sos sojowy) wymieszać. Mięso oczyścić i włożyć do marynaty, natrzeć i pozostawić najlepiej na kilka godzin.
Mięso wyjąć z marynaty i smażyć przez ok. 15 minut na patelni. Zdjąć mięso z patelni. Do pozostałej marynaty przesiać skrobię, energicznie mieszać i gotować na patelni przez ok. minutę do zgęstnięcia. Mięso pokroić w plastry, polać sosem i posypać odrobiną sezamu. Podawać z ryżem i ulubioną surówką.






Komentarze

Popularne posty