Turrón

Turrón to rodzaj nugatu i tradycyjny hiszpański deser podawany w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ten słodki przysmak zrobiony jest z miodu, cukru, białek oraz migdałów lub innych orzechów. Oryginału nie jedliśmy, ale ten wykonany przez nas bardzo nam i naszym gościom posmakował. 

Składniki:

220g migdałów lub mieszanki innych orzechów
130g miodu
110g cukru
2 białka jaj
opłatki lub oblaty

Migdały/orzechy uprażyć w całości na suchej patelni. Miód z cukrem podgrzać w garnku na małym ogniu, do czasu roztopienia się cukru, cały czas mieszając. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do garnka z miodem i cukrem. Mieszać drewnianą łyżką lub mikserem do uzyskania jednolitej masy.
Całość podgrzewać przez ok. 45 minut na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Dodać uprażone wcześniej migdały i mieszać. Dno formy do pieczenia wyłożyć opłatkami, a następnie wylać na nie masę i rozprowadzić. Przykryć drugą warstwą opłatków. Turrón studzić przez 24 godziny.








Komentarze

Popularne posty