Polędwiczki w sosie z leśnych grzybów
Polędwiczki dla nas są bardzo wdzięcznym składnikiem do sporządzania pysznych dań. Tym razem mieliśmy odpowiedzialne zadanie, ponieważ podjęliśmy się przygotowania ich na jubileusz naszej szkoły. Godnym dla nich towarzystwem okazał się sos z grzybów leśnych, które sami zbieraliśmy na Roztoczu. Podczas bankietu usłyszeliśmy bardzo dużo słów uznania tejże potrawy, dlatego spieszymy podzielić się z Wami jej wykonaniem. Smak wybitny, a pracy jak się okazuje wcale nie tak dużo.
Składniki:
polędwiczka wieprzowa
1 cebula
garść suszonych grzybów leśnych
2-3 prawdziwki lub podgrzybki świeże lub mrożone
pół szklanki śmietanki 30%
sól, pieprz czarny mielony i ziołowy
3 ziela angielskie i liście laurowe
400ml bulionu
olej do smażenia
natka pietruszki do posypania
Suszone grzyby przepłukać wodą i ugotować do miękkości. W rondlu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać ugotowane grzyby razem z wodą z gotowania, dodać przyprawy i bulion, gotować pod przykryciem. Świeże grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plasterki, dodać do sosu, ugotować. Jeżeli będą to mrożone to należy je pokroić bez rozmrażania i postępować tak jak w przypadku świeżych. Następnie dodać śmietankę i przyprawić. Polędwiczki pokroić w 1 cm plastry, rozbić lekko dłonią na desce i obsmażyć z obu stron po dosłownie minutce. W naczyniu do zapiekania należy dać troszkę sosu grzybowego, następnie obsmażone polędwiczki i pozostałą część sosu. Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach do pół godziny, po tym czasie przemieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz